piątek, 25 marca 2011

Własny zdrowy chlebek

Od kiedy mam wenę na zdrową żywność szukam takich rozwiązań, które są zdrowe, smaczne i nie zajmują wiele czasu na przygotowanie.
Chlebek ten piekę często w różnych wersjach jest prosty w przygotowaniu pachnący i smakuje wszystkim.

Co najważniejsze jest bez uszlachetniaczy, pełnoziarnisty co ma dobry wpływ na organizm i diety, w których zaleca się takie pieczywo

Najbardziej bezcenna jest mina znajomych jak na stole ląduje własny świeżutki chlebek z chrupiącą skórką.
Do tego już wiele nie potrzeba czasami wystarczy masełko i pomidorek. Dla mniej dbających o dietę smalczyk i ogóreczek. Oczywiście nie ma ograniczeń co do dodatków.

Składniki:

1/2 kg mąki pszenna pełnoziarnista ( stosuje najczęściej Lubelle)
1 łyżeczka soli najlepiej gruboziarnistej np morska
2,5 dag drożdży
ok 1,5 szklanki wody ciepłej nie gorącej
dodatki według uznania( słonecznik, soczewica, dynia, siemię lniane)
do posypania można użyć maku i/lub sezamu


Przygotowanie:

Do letniej wody ok 1 szklanki wkładamy drożdże, mieszamy do roztworu dodajemy mąkę, sól oraz jeśli się zdecydujemy na dodatek w postaci nasion ok 1/2 szklany(według uznania).
Całość mieszamy (ja robię to łopatką można dłonią) dodając całość lub część pozostałej wody
( konsystencja nie może być zbyt sucha, przy większej ilości ziaren może być konieczne dodanie kilku kropel więcej wody).
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 0,5h do wyrośnięcia(w ciepłym miejscu bez przeciągu rośnie szybko)przekładamy do blaszki i dajemy okolo 15min na ponowne wyrośnięcia- czas na wygrzanie piekarnika.
Ja upraszczam sobie i skracam czas przygotowań wkładając ciasto od razy do blaszki(12x25 do 30cm)wyłożonej papierem do pieczenia i tak odstawiam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie można je bardzo delikatnie przetrzeć wodą i posypać makiem albo sezamem. Będzie miał ładną skórkę.
Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-190 stopni na około 35 min.( w moim piekarniku sprawdzone-drugi poziom podgrzewanie od dołu +termoobieg).
Dobrze jest dostosować czas +/- do swojego piekarnika.
Po upieczeniu chwytamy za papier i wyjmujemy aby się nie zaparzył.

Chwila na przestygniecie i można podawać ja uwielbiam jeszcze taki lekko ciepły z masełkiem albo bez.
Jest to przepis szybki prosty i sprawdzony.

polecam i życzę smacznego
Andzia

1 komentarz:

  1. super przepis wyszedł wspaniale wszyscy byli zachwyceni

    OdpowiedzUsuń